
Brussels Airlines heeft haar nieuwste Belgian Icon gepresenteerd. Het vliegtuig met de naam Atomium is een eerbetoon aan de Belgische creativiteit en innovatie. Het ontwerp werd bedacht door Thomas Faes. De Airbus 320 met registratie OO-SNM arriveerde vanochtend in Brussel en zal morgen zijn eerste vlucht naar Praag maken.
Atomium krijgt een plaats op de prestigieuze lijst van Belgian Icons, waarmee de luchtvaartmaatschappij opnieuw laat zien hoe ze het nationale erfgoed wereldwijd onder de aandacht brengt. Zo creëert Brussels Airlines een stukje België in de lucht.
Dorothea von Boxberg, CEO van Brussels Airlines: “Hoewel het een moeilijke keuze was, is de beslissing om het ontwerp van Thomas Faes te kiezen achteraf gezien perfect. Het Atomium is al lange tijd een belangrijk symbool in onze identiteit, van de negen rode stippen in ons logo tot de staarten van onze vliegtuigen en de voering van de blazers en sjaals in onze uniformen. Ik ben erg blij dat dit nieuwste lid van onze Belgian Icons-familie zich bij onze vloot voegt en de komende vijf jaar zal blijven.”
Julie Almau Gonzalez, Algemeen Directeur van het Atomium: “Deze samenwerking tussen het Atomium en Brussels Airlines is een perfecte fusie van twee Belgische iconen die al lang het wereldbeeld van onze innovatie en creativiteit vertegenwoordigen. Net zoals het Atomium sinds 1958 wereldwijd bezoekers verwelkomt, verbindt Brussels Airlines dagelijks België met bestemmingen over de hele wereld. Het Atomium door de lucht zien vliegen is niet alleen een visueel eerbetoon, maar ook een krachtig symbool van onze gezamenlijke missie om het beste van België internationaal te presenteren.”




De Belgian Icons van Brussels Airlines zijn bedoeld om het beste van België wereldwijd te tonen, en ze zijn inmiddels wereldwijd bekend. De allereerste Belgian Icon, Rackham, werd in 2015 geïntroduceerd als eerbetoon aan Kuifje, de beroemde Belgische stripheld. In november 2022 werd een vernieuwde versie van Trident gepresenteerd, gewijd aan de Rode Duivels en de Red Flames, de Belgische nationale voetbalteams. In april 2024 werd de tweede editie van Amare gepresenteerd, een samenwerking met het wereldberoemde muziekfestival Tomorrowland.
Atomium is de vierde Belgische Icon in de vloot van de luchtvaartmaatschappij. Het schilderen van het vliegtuig kostte meer dan 400 liter verf en duurde in totaal ongeveer 2.400 uur. De beroemde XXL airbrush-kunstenaar André Eisele, die eerder alle acht andere Belgian Icons verfde, creëerde ook dit keer een adembenemend kunstwerk. Het interieur van deze Belgian Icon is eveneens bijzonder. Het vertelt het verhaal van het Atomium door passagiers mee te nemen op een reis door de geschiedenis van het bouwwerk, van originele schetsen en historische foto’s van de bouw in 1958 tot hedendaagse beelden.
Vliegtuigen die eerder deel uitmaakten van de Belgian Icons-familie zijn onder andere Magritte, die tussen 2016 en 2021 vloog als eerbetoon aan de surrealistische schilder René Magritte, en Aerosmurf, die tussen 2018 en 2023 het luchtruim koos. Ook Pieter Bruegel de Oude, de 16e-eeuwse Vlaamse schilder, reisde van 2019 tot 2023 de wereld rond met zijn iconische afbeelding.