BRUGGE VOERT NIEUWE TAKS IN VOOR CRUISE-EN AUTOCARTOERISTEN

Vanaf 1 januari 2027 gaat Brugge een nieuwe taks invoeren voor cruisetoeristen en dagjestoeristen die de stad met de bus bezoeken. Deze maatregel maakt deel uit van het beleidsprogramma 2025-2030 en heeft als doel de druk van het toerisme op de stad te verlichten. In 2024 bezochten maar liefst 8 miljoen toeristen de stad, een recordaantal.

Op dit moment betalen alleen de toeristen die in Brugge overnachten een verblijfstaks van 4 euro per persoon per nacht. Het stadsbestuur wil echter ook toeristen die maar kort in de stad blijven, zoals cruisetoeristen en busgroepen, laten bijdragen aan de kosten die hun bezoek met zich meebrengt.

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) is duidelijk: “Als een verblijfstoerist 4 euro moet betalen, dan vinden we het ook logisch dat een cruisetoerist hetzelfde bedrag moet betalen. Nu betalen de cruisetoeristen helemaal niets, terwijl ze vaak weinig uitgeven in de stad.” De druk van toerisme wordt steeds meer gevoeld in Brugge, en het stadsbestuur wil zorgen voor een eerlijker systeem, waarbij alle toeristen hun steentje bijdragen.

Cruiseschepen en autocartoeristen in Brugge

In 2024 arriveerden 557.609 passagiers per cruiseschip in Zeebrugge. 73 procent van hen verliet het schip en bracht een bezoek aan de binnenstad van Brugge. Dat zijn zo’n 366.000 cruisetoeristen die de stad in 2024 bezochten. Volgens de stadsbestuur zijn de economische voordelen voor Brugge niet heel groot. Veel cruisetoeristen zouden namelijk weinig in de lokale winkels en restaurants besteden.

Een uitspraak die enige nuancering verdient. De cruisetoeristen dragen namelijk op indirecte wijze bij aan de lokale economie door de aankoop van souvenirs, chocolade en andere producten, evenals door hun gebruik van lokale diensten zoals taxichauffeurs, busbedrijven en gidsen. De nieuwe taks zou de motivatie voor deze toeristen kunnen verminderen om Brugge te bezoeken, wat de lokale economie op langere termijn zou kunnen schaden.

Iedereen moet betalen

Vanaf 2027 zullen dus zowel cruisetoeristen als buspassagiers een bijdrage van 4 euro per persoon moeten betalen. Ongeacht of de cruisetoerist nu de stad bezoekt of niet, de taks zal voor iedereen gelden. Burgemeester De fauw heeft aangegeven dat hij al in gesprek is met de cruisesector over de nieuwe taks zodat ze er rekening mee kunnen houden bij het bepalen van de cruiseprijzen. Het stadsbestuur hoopt met de nieuwe taks een extra inkomstenbron te genereren die kan helpen om de druk op de stad te verminderen.

Het valt op dat wie aan boord blijft, of een andere bestemming in België bezoekt, ook de nieuwe taks zal moeten betalen.

Ook mensen die per bus een dagje naar Brugge gaan zullen met de nieuwe taks te maken krijgen. Vraag is maar hoe de taks voor busbezoekers geïnd zal worden. Omdat het moeilijk is om te achterhalen hoeveel passagiers er precies in Brugge uitstappen, onderzoekt het stadsbestuur alvast hoe het een efficiënt systeem kan opzetten.

Dit roept de vraag op hoe effectief en eerlijk het systeem zal zijn, en of de handhaving van deze belasting wel haalbaar is. De stad zal waarschijnlijk moeten investeren in administratieve en technologische middelen om de belasting efficiënt te kunnen innen.

Tenslotte rijst ook de vraag of de belasting niet disproportioneel is voor mensen die slechts een paar uur in de stad doorbrengen. Dagtoeristen zullen dezelfde belasting betalen als verblijfstoeristen, terwijl hun impact op de stad en het gebruik van gemeentelijke diensten waarschijnlijk veel kleiner is.

Wat betekent dit voor de stad?

Het stadsbestuur hoopt met deze nieuwe taks een eerlijke belasting op het toerisme in te voeren, waarbij zowel de cruisetoeristen als de verblijfstoeristen een bijdrage leveren. Door cruisetoeristen en dagbezoekers op dezelfde manier te behandelen, wil Brugge de druk op de binnenstad wat verminderen en tegelijkertijd de lokale infrastructuur verbeteren. De opbrengsten van de taks kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor het onderhouden van de stad en het verbeteren van de voorzieningen voor zowel bewoners als toeristen.

De geplande taks zorgt in ieder geval voor extra kosten voor de cruisetoeristen. De passagiers van een cruiseschip betalen al 6,36 euro passagiersrechten aan de haven, en met de nieuwe taks komt daar nog eens 4 euro bij. Wie daarnaast met de bus op excursie gaat, zal mogelijk zelfs twee keer moeten betalen. Het stadsbestuur zegt zich bewust te zijn van deze situatie, maar de bedoeling is dat de kosten van het toerisme eerlijker verdeeld worden, en dat de stad er op lange termijn beter van kan profiteren.

De toekomst van cruisetoerisme in Brugge

Brugge heeft altijd al een gemengde houding gehad ten opzichte van het cruisetoerisme. Hoewel de stad zeker profiteert van de extra bezoekers, zouden de grote aantallen cruisetoeristen voor overlast zorgen. Al kan je je de vraag stellen of 366.000 cruisepassagiers zo’n groot verschil maken op een totaal van acht miljoen toeristen die de stad bezochten.

Bovendien komen veel cruisetoeristen buiten het hoogseizoen naar Brugge, wat een positieve impact heeft op de lokale economie in rustigere periodes. Omdat ook passagiers die het schip niet verlaten of een andere bestemming bezoeken lijkt het er dan ook eerder op alsof de stad extra geld van de cruisereizigers wil.

Daarnaast heeft de stad al maatregelen genomen om de druk van het cruisetoerisme te beperken. Zo mogen er nog slechts twee cruiseschepen per dag aanmeren in Zeebrugge en worden excursies buiten het centrum van Brugge gestimuleerd.

Het idee van een cruisetaks is niet uniek voor Brugge, andere havensteden hebben vergelijkbare maatregelen genomen. Zo kondigde de regering van de Balearen recent aan dat cruisepassagiers op populaire eilanden als Mallorca en Ibiza tijdens het hoogseizoen zes euro tax per dag zullen moeten betalen.

Brugge zal in ieder geval de mogelijke gevolgen voor het toerisme zorgvuldig moeten afwegen. Hoewel de stad op korte termijn meer inkomsten kan genereren, kan de belasting op de lange termijn het aantal toeristen verminderen, vooral als andere steden zonder extra kosten blijven concurreren.

Hoewel het idee van dubbele belasting (voor de haven en de stad) de nodige bezorgdheid oproept, is het stadsbestuur vastbesloten om de maatregel in 2027 in te voeren.

LEES OOK: DE VOOR- EN NADELEN VAN EEN DRANKENPAKKET TIJDENS EEN CRUISE

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *