Voor een select publiek van meer dan 2000 genodigden werd de 22ste editie van de Gault&Millau Restaurant Guide Belgium & Luxembourg gepresenteerd. Tijdens de officiële plechtigheid werd de nieuwe koksmutsenclassificatie toegelicht en een aantal prestigieuze awards, waaronder de felbegeerde Chef van het Jaar-titel, uitgereikt.
Chef van het Jaar
De spanning was te voelen in de zaal toen de winnaar van Chef van het Jaar 2025 werd bekendgemaakt: Glenn Verhasselt van restaurant Sir Kwinten in Lennik. Volgens Gault&Millau is Glenn een van de leidende chefs van zijn generatie. “Glenn kookt klassiek maar elegant, en op 33-jarige leeftijd is hij al een van onze meest getalenteerde sauciers,” aldus de redactie. “Zijn gerechten getuigen van grote maturiteit en een perfecte smaakbalans.” CEO Marc Declerck voegde toe dat het ook bijzonder gewaardeerd wordt dat gasten bij Sir Kwinten kunnen kiezen tussen een scherp geprijsd menu of een uitgebreid à la carte-aanbod – een zeldzame luxe in de huidige gastronomie.
Jonge Chef van het Jaar
De Jonge Chef van het Jaar-titel voor Vlaanderen ging naar Alex Verhoeven, die actief is in restaurant Hert in Turnhout, Seir in Kasterlee en Bink in Turnhout. In het Brusselse Gewest werd Elliott Van de Velde van restaurant Entropy in Brussel bekroond, terwijl in Wallonië François-Xavier Simon van Bistrot Blaise in Marche-en-Famenne deze eer te beurt viel. De prijs voor Jonge Chef van Wallonië werd uitgereikt door Riet Goetschalckx van Oceania Cruises, die met deze samenwerking haar steun aan de Belgische gastronomische wereld verder bevestigt.
Oceania Cruises en Gault&Millau
Oceania Cruises, de enige cruisemaatschappij die samenwerkt met Gault&Millau, staat bekend om haar toewijding aan The Finest Cuisine at Sea®. Dit partnerschap weerspiegelt de filosofie van de rederij, die haar gasten niet alleen luxe en avontuur, maar ook culinaire uitmuntendheid biedt. Oceania ondersteunt niet alleen de Restaurant Guide, maar ook de Belgische wijngids, en versterkt hiermee haar positie als voorloper op het gebied van gastronomische reizen.
Foto: Riet Goetschalckx van Oceania Cruises en Jan Van Durme van Footprints Luxury Cruises klinken op een geslaagde uitreiking van de Gault&Millau restaurantgids.
De schepen van Oceania Cruises, waaronder de Marina en Riviera van de Oceania-klasse, zijn ontworpen door en voor fijnproevers, met als hoogtepunt de allereerste kookschool op zee. De culinaire ervaring werd verder verfijnd met de introductie van de Vista en Allura. De Regatta-klasse, met schepen zoals de Nautica, Sirena, Regatta en Insignia, biedt een uitgebreid aanbod van specialiteitenrestaurants en een verfijnd fine dining-aanbod in de Grand Dining Room. Voor wie op zoek is naar een exclusieve culinaire ervaring, biedt Oceania private fine dining-opties zoals Privée en La Reserve, waar zorgvuldig samengestelde menu’s speciaal voor foodies worden gepresenteerd.
Als de enige echte foodieschepen ter wereld, heeft Oceania Cruises meer ruimte in de keuken en grotere opslagcapaciteit voor vers voedsel dan welke andere cruisemaatschappij dan ook. Om de kwaliteit van elk gerecht te waarborgen, is er op elk schip een chef-kok voor elke tien gasten, en maar liefst de helft van de bemanning is direct betrokken bij de bereiding of het serveren van de maaltijden.
Hoogste nieuwkomers en belangrijke stijgers
Dit jaar waren er verschillende opmerkelijke nieuwkomers en stijgers in de gids. Haut in Oostende werd beloond met 15,5/20 en 3 koksmutsen, Le Beau Rivage by Curtis in Dave (Wallonië) kreeg 14/20 en 2 koksmutsen, en Quartz in Brussel haalde eveneens 14/20 en 2 koksmutsen. Daarnaast zijn er enkele belangrijke stijgers aan de top van de Belgische gastronomie: Hof Van Cleve (onder leiding van chef Floris Van Der Veken) debuteerde met een indrukwekkende score van 18/20 en 4 koksmutsen, terwijl Bozar Restaurant (Brussel), La Table de Maxime (Paliseul) en Sir Kwinten (Lennik) 17,5/20 en 4 koksmutsen behaalden. Andere notable restaurants met 4 koksmutsen zijn Colette (Averbode), Cuines 33 (Knokke-Heist) en Menssa (Brussel), terwijl Oak in Gent dit jaar werd beloond met 16,5/20 en 3 koksmutsen.
Thematische awards en nieuwe categorieën
Naast de hoofdprijzen werden ook verschillende thematische laureaten geëerd. Peter Van den Driesschen van Kelderman in Aalst werd uitgeroepen tot Gastheer van het Jaar, terwijl Nicolas Campus van Les Gribaumonts in Mons de titel Sommelier van het Jaar kreeg. La Rigue in Knokke-Heist werd bekroond voor Het Mooiste Terras. Dit jaar werden er twee nieuwe categorieën geïntroduceerd: Attablez-vous in Namur ontving de prijs voor Kaas Experience van het Jaar, en Jean-Pierre Bruneau werd geëerd met de Lifetime Achievement Award.
Een belangrijke wijziging in de nieuwe gids was de aangepaste koksmutsenclassificatie. Restaurants met een score van 12 en 12,5 op 20 krijgen nu ook 1 koksmuts, en restaurants met een score van 13 en 13,5 ontvangen 2 koksmutsen.
In de H!P-selectie, die trendy en hippe restaurants in de kijker zet met een sterke focus op concept en sfeer, maar altijd met een hoge gastronomische kwaliteit, werden drie winnaars gekozen voor 2025: Paroles Paroles in Oostende, Batch in Brussel en Cagette in Namen.
Gala diner
Na de feestelijke uitreiking konden ruim 800 gasten genieten van een exclusief gala diner, bereid door enkele van de bekroonde topchefs uit de Gault&Millau-gids. Het menu omvatte gerechten zoals tartaar van langoustine met takoyaki en Royal Belgian Caviar, kingfish van Zeeland met kaffir, radijs en jalapeño, gegrilde tarbot met knolselder en Comté fort Saint Antoine, en inlandse hazenrug met witloof en truffel. Het diner werd afgesloten met een romige cheesecake en pralines van Neuhaus, een perfecte afsluiting van een dag die de culinaire hoogstandjes van België en Luxemburg viert.