Brussels Airlines heeft het ontwerp bekendgemaakt voor haar nieuwste Belgian Icon: een vliegtuig met een unieke beschildering ter ere van het Atomium. Het ontwerp is gemaakt door de Belgische architect Thomas Faes. Zijn design, dat de Belgische architectuur in de schijnwerpers zet, werd geselecteerd als winnaar van een ontwerpwedstrijd die in augustus werd gelanceerd door de luchtvaartmaatschappij. Het Atomium, gebouwd in 1958, stond toen symbool voor de vooruitgang en het beste van België, een filosofie die naadloos aansluit bij de missie van Brussels Airlines.
Thomas Faes, een 44-jarige architect uit Orp-Jauche (Waals-Brabant), zag zijn ontwerp gekozen na een grondige selectie uit meer dan 900 inzendingen. Eerst selecteerde een interne jury 15 topontwerpen, waarna het publiek in een online stemming hun favorieten kon kiezen. Meer dan 50.000 mensen brachten hun stem uit, waarna de top 5 werd voorgelegd aan een externe jury. Deze jury bestond uit bekende figuren zoals Sandra Kim (Songfestivalwinnaar), Alex Callier (Hooverphonic), Philippe Geluck (tekenaar van Le Chat), en andere prominente namen uit de Belgische cultuur- en modewereld. Ook Dorothea von Boxberg, de CEO van Brussels Airlines, maakte deel uit van de jury die uiteindelijk het winnende ontwerp selecteerde.
Dorothea von Boxberg: “Het was een heel interessant debat, en een moeilijk knoop om door te hakken. Alle ontwerpen in de top 5 hadden inspirerende onderwerpen en zouden goede Belgian Icons zijn. Het Atomium werd gebouwd voor de wereldtentoontstelling in 1958 en is een populaire toeristische attractie sindsdien. Het beste van België aan de wereld tonen, is ook onze missie bij Brussels Airlines. Het Atomium is vandaag al zichtbaar op onze uniformen, en zelfs ons logo is met negen bollen een knipoog naar het Atomium. Daarom voelt dit aan als een zeer natuurlijke keuze.”
Het Atomium werd oorspronkelijk ontworpen voor de Wereldtentoonstelling van 1958 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de belangrijkste symbolen van België. Het monument, dat een vergroot ijzerkristal van 165 miljard keer weergeeft, staat voor wetenschappelijke vooruitgang en de ingenieurskunst van België. Jaarlijks trekt het Atomium meer dan 800.000 bezoekers, zowel voor het gebouw zelf als voor de culturele evenementen die er worden georganiseerd.
Belgische iconen
De Belgian Icons van Brussels Airlines zijn vliegtuigen met speciale beschilderingen die het beste van België vertegenwoordigen. Het idee is om de wereld kennis te laten maken met de Belgische cultuur en geschiedenis. De eerste Belgian Icon, Rackham, werd in 2015 geïntroduceerd en is een eerbetoon aan Kuifje, de wereldberoemde Belgische stripheld. Eerder dit jaar werd Amare aan de wereld gepresenteerd, de meest recente Belgian Icon in samenwerking met muziekfestival Tomorrowland. De derde Belgian Icon dat momenteel in de vloot zit is Trident, het officiële vliegtuig van de Rode Duivels en de Red Flames, respectievelijk het mannelijke en vrouwelijke nationale voetbalteam.
Tussen 2016 en 2021 vloog Magritte, als eerbetoon aan de Belgische surrealistische schilder René Magritte, voor Brussels Airlines. Aerosmurf vloog tussen 2018 en 2023. Het ontwerp van dit vliegtuig ontstond ook tijdens een wedstrijd georganiseerd door Brussels Airlines. De Vlaamse schilder Pieter Bruegel de Oude, een Belgian Icon uit de 16e eeuw, reisde de wereld rond tussen 2019 en 2023.
De teams van Brussels Airlines gaan nu samen met Thomas Faes aan de slag om het ontwerp te vertalen naar een technische tekening die op het vliegtuig kan worden aangebracht. Er zal ook een speciaal ontwerp voor het interieur van het vliegtuig komen. Het resultaat wordt in de lente van 2025 gepresenteerd.