Brussels Airport vernieuwt bagagesysteem

Dagelijks verwerkt het bagagesysteem van Brussels Airport niet minder dan 40.000 stuks bagage. Het bagagesysteem is een complex netwerk van meer dan 20 kilometer aan transportbanden, waarbij de bagage ook een veiligheidscontrole ondergaat, en dat ook continu onderhouden moet worden. Nadat de voorbije jaren het bagagescreeningsysteem vernieuwd werd, om te voldoen aan de nieuwste standaard, wordt nu een ander groot deel van de infrastructuur vernieuwd.  

Het onderdeel van het bagagesysteem dat vernieuwd wordt omvat de opslag van bagage (van passagiers die vroeg inchecken), de logistiek van bagagecontainers en een moderne laadinfrastructuur, en zal worden ondersteund door een nieuwe IT-oplossing. Brussels Airport investeert in dit nieuw performant en duurzaam bagagesysteem om minstens het hoge betrouwbaarheidsniveau van op tijd geleverde bagage te kunnen behouden, mee te kunnen groeien met de passagiersaantallen, en een ergonomische werkplek te bieden voor de luchthavenmedewerkers.  

Concreet worden er 8 nieuwe automatische en semi-automatische laadzones voorzien, komen er 3.000 extra opslagplaatsen voor bagage van passagiers die vroeg inchecken, bovenop de 1.200 die er vandaag al zijn, en wordt de containeropslagcapaciteit verhoogd. Het wordt een modulair systeem met hoge capaciteit waarbij er naargelang de vraag de nodige capaciteit kan worden ingezet. De hogere automatisatiegraad en tilhulpen verhogen de ergonomie en zorgen ervoor dat het werk voor de bagage afhandelaars op het terrein fysiek minder belastend en aantrekkelijker wordt. 

De eerste modules zouden in 2026 worden uitgerold. Het hele project moet klaar zijn tegen 2028. 

Lees ook: Wat gebeurt er met de vergeten en verloren voorwerpen op Brussels Airport?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *