6 tips voor maximaal fietsplezier langs de Atlantische kust van Frankrijk

Foto: Vélidéale – Place du Commando © Farid Makhlouf

Frankrijk is een waar eldorado voor fietsliefhebbers, vooral langs de Franse Atlantische kust. Tussen La Baule-Guérande in het noorden en Hendaye aan de Frans-Spaanse grens liggen de gevarieerde routes vol schilderachtige landschappen en ruige kustgezichten. De Vélodyssée is de bekendste route en strekt zich uit over 830 kilometer van Saint-Brevin-les-Pins naar Hendaye. Nieuw voor 2024 is dat de Vélidéale zes Franse departementen doorkruist en 21 etappes telt, waarvan de laatste Nantes met Saint-Nazaire verbindt.

La Vélocéan: Fietsen langs de onbekende parels van Loire-Atlantique

Foto: Vélocéan © Melanie Chaigneau

De 148 kilometer lange “Vélocéan” route slingert zich door de kustlandschappen in het noorden van het departement Loire-Atlantique. De route is verdeeld in vijf etappes van elk 16 tot 30 kilometer. Omdat de route grotendeels vlak is, is hij ook geschikt voor gezinnen. Met de bruisende havenstad Saint-Nazaire, het romantische schiereiland Le Croisic, de mooie Belle-Époque villa’s van de badplaats La Baule en de zoutpannen van Guérande verbindt de fietsroute vele bezienswaardigheden en landschappen. Fietsers komen ook door de stad Guérande, met zijn indrukwekkende 14e-eeuwse stadsmuren, waar van oudsher zeezout wordt gewonnen.

Tijd om te onthaasten, verken de Vendée per fiets

Foto: Vendée Vélo © Alexandre Lamoureux

Les Sables d’Olonne is niet alleen de start- en finishplaats van de Vendée Globe, de beroemde zeilrace die elke vier jaar de beste solozeilers over de hele wereld samenbrengt. Sinds kort vertrekken hier ook fietsers voor de Vendée Vélo Tour. De route van 700 kilometer – met 20 etappes van 18 tot 44 kilometer – combineert kust en achterland. De route loopt door het natuurpark Marais Poitevin – ook wel het “Groene Venetië” van Frankrijk genoemd – pittoreske dorpjes, moerasgebieden, glooiend landschap, charmante stadjes zoals Saint-Gilles-Croix-de-Vie en het eiland Noirmoutier. Als je de auto thuis wilt laten, kun je met de TGV in iets meer dan drie uur van Parijs naar Les Sables d’Olonne reizen.

Op de pedalen door het Forêt de la Coubre in Charente-Maritime

In Charente-Maritime loopt een bijzondere fietsroute die door enkele van de meest indrukwekkende landschappen van Frankrijk voert. De tocht begint in Ronce les Bains en gaat diep het nationale bos van Coubre in. De route wordt omzoomd door zeedennen en steeneiken en in de serene stilte van het bos kun je wilde zwijnen, herten en schildpadden spotten. Onderweg voeren de schaduwrijke fietspaden langs de ruige stranden van de Côte Sauvage en de onstuimige Atlantische Oceaan. Hoogtepunten langs de route zijn onder andere de Butte du Gardour, met een panoramisch uitzicht op het bos en de oceaan, en de beruchte Pertuis de Maumusson, een zeestraat vol geschiedenis en legendes. Deze betoverende kustroute onthult de wilde schoonheid van de Atlantische kust in al haar glorie.

Foto: Forêt de la Coubre © TTW Production

Fietsen langs oude spoorlijnen in Les Landes

Les Landes, het op twee na grootste departement van Frankrijk, heeft geen gebrek aan fietspaden en “Voies Vertes”, autovrije routes die gebruik maken van jaagpaden langs rivieren en kanalen, bospaden en niet meer gebruikte spoorlijnen. Het spoorwegnetwerk werd in de 19e eeuw ontwikkeld om het zuidwesten van Frankrijk te ontsluiten. Maar met het groeiende belang van de auto raakten de sporen al snel in onbruik. Tegenwoordig lopen er idyllische fietspaden door dichte bossen, uitgestrekte heidevelden en pittoreske dorpjes. De Lo Camin de Hé-route van 27 kilometer volgt bijvoorbeeld de route van de oude spoorlijn die het dorp Taller met Vielle-Saint-Girons verbond.

Fietsavontuur over Cap-Ferret: een rit langs de schatten van de Gironde

Foto: Cap Ferret © Gironde Tourisme

Met zijn zacht glooiende heuvels, uitgestrekte wijngaarden, pittoreske dorpjes en lange kustlijn trekt de Gironde fietsers aan als een magneet. Een van de populairste routes loopt via Cap Ferret – het bekende schiereiland tussen de Atlantische Oceaan en het Bassin d’Arcachon – over een afstand van 32,6 kilometer. Onderweg verschijnt de indrukwekkende Dune du Pilat regelmatig aan de horizon. Het duin is niet alleen het hoogste van Europa maar als beschermd natuurgebied ook geclassificeerd als Grand Site.

Lees ook: Bike Life: de wereld ontdekken per fiets

In de oesterkweekdorpen en vissershutten langs het Bassin zijn genoeg restaurants waar je kunt stoppen voor de lunch. In het uiterste zuiden – de punt van Cap Ferret – komt de oceaan samen met de baai van Arcachon en vanaf de 258 treden hoge vuurtoren strekt het uitzicht zich uit tot de vissershutten op palen, het duin en Arcachon. 

De nieuwe fietsroute Rhune: een onvergetelijke rit door Frans Baskenland

Foto: Rhune © Ziklo

De berg La Rhune is voor Frans Baskenland wat de Eiffeltoren is voor Parijs. Een tandradbaan vertrekt vanaf de Col de St. Ignace en bereikt de 900 meter hoge top in 35 minuten. Je kan het land en de mensen leren kennen door de route tussen Saint-Jean-de-Luz en de Col de St-Ignace te fietsen. De schilderachtige route loopt door de vallei van de rivier de Nivelle, langs weelderige groene heuvels en langs boerderijen en traditionele Baskische huizen. Het dorpje Ascain is ideaal voor een pauze voor de laatste etappe van de route: de makkelijke klim naar de Col de St-Ignace. Als je liever in het zadel zit dan op de rails, kun je doortrappen naar Sare, een van de mooiste dorpen van Frankrijk.

Lees ook: De 6 mooiste fietsroutes in Slovenië

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *