De reistrends van de Belgen voor het najaar en winter 2024/25

De zomervakantie is voorbij en dus wordt het tijd om uit te kijken naar de volgende vakantie. Samen met communicatiebureau Glenaki Tourism Consultancy bekijken we de reistrends die deze herfst en winter zullen kleuren.

Dit najaar wordt het seizoen van de ontdekking

Vergeet de standaard vakantiepakketten. Dit najaar en komende winter gaan de Belgen op zoek naar spannende ervaringen, blijven ze onder de radar en verkennen ze verborgen natuurparels en culinaire hoogstandjes. Verder wordt de traditionele skivakantie vervangen door de wintercombi-reis. 

1. De Olympische schijnwerpers op Frankrijk zijn nog niet gedoofd

Als gastland van zowel de Olympische Spelen als de Tour de France heeft Frankrijk zich opnieuw gepositioneerd als een hotspot voor reizigers die op zoek zijn naar een mix van natuur, cultuur, gastronomie en actie. Frankijk was al populair bij de Belgen en dat gaat alleen in stijgende lijn. Zo blijft de Provence een van de favoriete regio’s voor de Belgen. We gaan dit najaar op bezoek bij de wijnoogsten in de Vaucluse, fietsen de Mont Ventoux op bij aangename temperaturen of gaan op truffeljacht in de winter. Een andere favoriete hotspot, in het zog van de Belgische koninklijke familie, is de Vendée. De regio is gekend voor zijn lekkere zeevruchten, prachtige natuur en langgerekte stranden waar je naar hartelust kan gaan wandelen, fietsen, kayakken of kitesurfen. Bij Le Boat, aanbieder van vaarvakanties waarbij je zelf kapitein bent, ook zonder vaarbewijs, merken ze dat Frankrijk de populairste bestemming is bij de Belgen, met het Canal du Midi, Bourgondië en Camargue op kop. Ook VIVA cruises ziet een stijgende vraag in riviercruises op de Rhône en de Seine. Zo kan je net zoals de Olympische atleten op het water je intrede doen in Parijs!

2. De starry sky is the limit

Door lichtvervuiling kan je in veel stedelijke centra amper tot geen sterren zien, terwijl het sterrenstelsel ons blijft fascineren. Er was al de trend om meer te kiezen voor natuurvakanties, nu komt er een extra focus bij voor sterrenkijken. Alentejo was het eerste ‘dark sky’ reserve van Europa en ziet een toenemende interesse voor avondlijke activiteiten, ook van de Belgen. In Zuid-Tirol leidt een planetenpad je door de natuur langs alle planeten van ons zonnestelsel, waarna je in het eerste Europese Sterrendorp tot wel 19 miljoen hemellichamen kunt spotten. Dichterbij biedt het Duinenhuis Koksijde, met zijn sterrenwacht te midden van de Schipgatduinen, een prachtige gelegenheid voor sterrenkijken.

3. In contact met de unieke natuur

Het gaat nog verder dan het sterrenkijken want er is een groeiende vraag naar reizen met unieke natuurverschijnselen zoals het noorderlicht of de eclips en naar afgelegen natuurbestemmingen zoals Antarctica, de Azoren, Groenland en IJsland. Cruiserederijen zoals Rivages du MondeHolland America Line en Seabourn zien een toenemende interesse. Zo zijn er veel Belgen die meereisden met de eerste afvaarten van de Seabourn Pursuit naar de Australische Kimberly regio gekend voor zijn fenomenale natuur en lokale bevolking die in volledige harmonie hiermee leeft. De Belgische touroperator Gallia ziet een stijgende interesse in Scandinavische bestemmingen zoals Lapland, Noorwegen en Zweden.

Omdat deze trend wel even zal aanhouden, tippen we graag de eclipscruise van Holland America Line. Op 12 augustus 2026 zal er namelijk een volledige zonsverduistering zijn in Noord-Europa en deze kan je ten volle beleven met een 28-daagse cruise met vertrek op 25 juli 2026 vanuit Rotterdam. Meer informatie over de Celestial Cruises van Holland America Line vind je hier.

4. Culinaire reizen winnen terrein

Een Belg is een Bourgondiër en eet graag, ook op reis. We zoeken minder Michelin restaurants maar wel authentieke eetervaringen of zelf samen koken met de lokale bevolking. Voor de ultieme kookvakantie moet je natuurlijk in Italië zijn, zo blijkt ook bij Roter Hahn die naast boerderijvakanties nu ook een heuse kookschool aanbiedt. Op een boogscheut van Italië ligt Malta, bekend om zijn keuken die een mix is van Arabische, Italiaanse, Franse en Engelse invloeden. De vraag naar culinaire excursies zit in groeiende lijn. In Türkiye gaat men meer weg van de all-inclusive hotels om te genieten van het razende populaire streetfood. Ook dichterbij valt de trend op. Op het Nederlandse eiland Texel is het helemaal hip om zelf zeegroenten te verzamelen en de Nederlandse regio Achterhoek merkt een stijgend aantal Belgen op tijdens het wildseizoen.

5. Ontdekking van onder-de-radar bestemmingen

Toerisme brengt inkomsten naar veel bestemmingen en doet veel goed. Maar soms kan het ook teveel van het goede zijn. De Belgische toeristen gaan daarom op zoek naar rustigere plekken, naar bestemmingen waar je nog tussen de lokale bevolking leeft. Daarbij zitten verborgen juweeltjes in de lift zoals Gozo, de AchterhoekMontenegro of het nog vrijwel ongerepte Ethiopië.  We reizen ook meer en meer buiten het hoogseizoen om de grote massa te vermijden.

6. Nieuwe wintersporttrends

Wie winter zegt, zegt skivakantie. Maar niets in minder waar. De traditionele skivakantie waarbij je zeven dagen op de piste staat is out, een wintercombi-reis is de nieuwe trend! Zo kan je kiezen voor een Snow & City verblijf waarbij je ’s morgens bijvoorbeeld op de piste van het Sloveense skiresort Krvavec  staat en ’s avonds naar het trendy Ljubljana trekt voor een fijn diner, een opera bezoekje en overnachting in een leuk cityhotel. Of vlieg vanuit de luchthaven van Antwerpen rechtstreeks naar Bolzano met SkyAlps om te genieten van het skigebied van Meran 2000 en de dag erna te genieten van de mediterrane vibes in Bolzano en Merano. Of wat dacht je van Ski Touring? Je combineert dan een wandel- met een skivakantie. In Sexten vind je het allereerste toerskipad van Zuid-Tirol. Tijdens de twee uur durende beklimming helpen instructieborden je op weg en daarna glijd je via de skipiste weer naar beneden. Ook in het Zwitserse Davos zien ze een toenemende vraag naar deze nieuwe sport. Je vindt er maar liefst 15 routes. Voor de adrenalinejunkies biedt het Turkse skigebied Erzurum naast skiën verschillende coole activiteiten zoals een Snowmobile Sunset Tour, een zipline of paragliding.

7. Prijzen van hotels en vluchten stabiliseren

Na de pandemie schoten de prijzen voor vliegtuigtickets, hotelkamers en huurauto’s omwille van de schaarste en een grotere vraag dan aanbod pijlsnel de lucht in. De voorbije zomer zagen we een stabilisering van de prijzen en deze trend zet zich verder. De prijzen voor vluchten, huurauto’s en hotels zullen vanaf de herfst nog een stuk aantrekkelijker worden. Dus waar wacht je nog op?

Lees ook: Cruisen vanuit je thuishaven: Het drijvend hotel komt naar je toe!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *