Brussels Airlines en gedragstherapeuten The Human Link organiseren een nieuwe cursus ‘Fear of Flying’. Met deze cursus willen ze reizigers helpen hun vliegangst te overwinnen.
Met het vliegtuig op reis gaan is voor de meesten onder ons een fluitje van een cent. Zonder erbij na te denken stappen we aan boord van een vliegtuig dat ons supersnel op onze vakantiebestemming brengt. Maar voor mensen met vliegangst is die stap bijna onoverkomelijk. Om die mensen te helpen organiseren Brussels Airlines en gedragstherapeuten van The Human Link opnieuw een ‘Fear of Flying’-cursus.
Afgelopen zomer maakten de Belgen weer evenveel reizen als vóór de covid-pandemie, zo blijkt uit recent onderzoek van Statbel. En ook het aantal vliegreizen van en naar Brussels Airport draait stilaan weer op volle toeren. “Bijna logischerwijze zijn er ook weer meer vragen om hulp van mensen met vliegangst”, zegt psychologe en gedragstherapeute Marieke Impens van The Human Link. “Het gaat om mensen uit alle lagen van de bevolking, van tieners tot zeventigers. En het zijn heus niet alleen zakenreizigers. Denk maar aan ouders van wie de kinderen op Erasmus gaan naar het buitenland, of mensen die een partner hebben gevonden van wie ze zielsveel houden en die de wereld wil zien. Sommigen werken zelfs in de vliegwereld en worden plots beperkt door angst.”
Om tegemoet te komen aan hun vraag, organiseert The Human Link, in samenwerking met Brussels Airlines, einde maart opnieuw een cursus ‘Fear of Flying’. En dit voor het eerst in vier jaar. “De cursus werd in 2006 gecreëerd in samenwerking met de Universiteit Gent en is wetenschappelijk onderbouwd. De slaagkans lag steeds ver boven de 80 procent”, aldus Marieke Impens.
Ruim acht op de tien deelnemers is na een cursus in staat om zorgeloos met het vliegtuig te reizen
“Door de Covid-pandemie hebben we de cursus een tijdlang ‘on hold’ gezet, maar sleutelden we wel verder aan onze aanpak. Zo hebben we inmiddels nog meer inzicht gekregen in hoe angst werkt en zijn we ervan overtuigd dat we mensen met vliegangst nog beter kunnen begeleiden.”
Programma in drie delen, met onder meer Virtual Reality
Concreet bestaat het programma uit drie delen. Eerst vindt een gesprek plaats met een van de therapeuten om goed in te schatten of de cursus wel de meest logische stap is voor iemand. Einde maart gaat dan de cursus zelf door.
Dan komen de deelnemers een volledige dag naar Brussels Airlines in Zaventem waar een piloot meer uitleg geeft over alle facetten van vliegen: hoe blijft een vliegtuig in de lucht, wat is turbulentie precies, enz. Vervolgens krijgen de cursisten uitleg over angsten in combinatie met praktische, ervaringsgerichte oefeningen.
Nieuw is dat deelnemers ook de mogelijkheid krijgen om in Virtual Reality te oefenen in een vliegtuig. Dat maakt alles een stukje realistischer en uiteindelijk de stap om aan boord van een vliegtuig te gaan ook kleiner.
Op de tweede cursusdag stappen de cursisten ook een écht vliegtuig op. Per drie deelnemers vliegt een therapeut met hen mee. Hij begeleidt hen om op een correcte manier met hun angst om te gaan, waardoor ze hun brein anders zullen programmeren. “Ze leren opnieuw zelf keuzes maken, in plaats van de keuzes te laten bepalen door de angst. Doordat ze kunnen ervaren dat vliegen – zonder alle ‘veiligheidsmiddeltjes’ die ze zichzelf hebben eigen gemaakt in de loop der jaren – toch wel goed afloopt, zakt angst vaak redelijk snel.” zegt Marieke Impens.
Geen kant-en-klare tips voor iedereen
Kant-en-klare tips die blijvend werken voor mensen met vliegangst, zijn er volgens de specialisten van The Human Link niet. “Op korte termijn kunnen tips als ‘drink geen cafeïne’ wel eens helpen, maar helaas doen ze op lange termijn meer kwaad dan goed. Je moet vooral beseffen dat het echt wel oké is om angstig te zijn. Je lichaam moet kunnen ondervinden dat je heelhuids uit een vliegtuig kan stappen, ook zonder trucjes.”
Voor meer informatie over de cursus ‘Fear of Flying’ kan je terecht op deze website.