Terwijl Tom Waes gewoonlijk op ontdekking gaat naar de verste uithoeken van de wereld bleef hij in 2020 noodgedwongen in eigen land. In tijden van staycation ging hij voor ‘Reizen Waes’ op zoek naar de markantste plekjes in Vlaanderen.
Voor Tom Waes is de wereld zijn speeltuin en gemiddeld is hij 150 dagen per jaar op reis. Maar in het historische jaar 2020 was de energieke globetrotter vooral thuis, in Vlaanderen. Toch kon hij ook nu het reizen niet laten: Voor ‘Reizen Waes – Vlaanderen‘ ging hij op zoek naar markante mensen met al even in het oog springende verhalen.
Reizen Waes met Vlaamse saus
2020 zag er nochtans veelbelovend uit. Na een reis naar Japan stonden onder meer Saudi-Arabië, Honduras, Guatemala, Pakistan en El Salvador op de planning. Maar corona dacht er anders over en het werden Koekelare, Oosteeklo, Wuustwezel, Genk en Scherpenheuvel.
Het gekende ‘Reizen Waes’-recept bleef, al was het deze keer met een stevige Vlaamse saus: Waes trok op ontdekking in eigen regio, met al zijn straffe verhalen, vreemde tradities en rare gerechten. Hij ontmoette er spraakmakende figuren, leerde over onbekende sporten en hobby’s en ondernam zelf avonturen die dicht bij huis te beleven vallen.
Hoewel wereldreiziger Waes deze keer in eigen land bleef, heeft hij zich geen minuut verveeld: ‘Ik ben op geweldige plekken geweest en heb erg mooie verhalen leren kennen. Zo heb ik in de Westhoek een tip gekregen over de mysterieuze dood van mijn overgrootvader. In Oost-Vlaanderen heb ik geprobeerd om een vergeten culinaire traditie op de kaart te zetten. In de Limburgse grensstreek ben ik op stap geweest met een motorbende, in Vlaams-Brabant ontdekte ik een authentiek cowboy-en-indianendorp en in Brussel ging ik kajakken op de Zenne. En ja, zelfs mijn geliefde Antwerpen heb ik nog van een heel andere kant leren kennen.’
Muskusrat op het menu
Deze keer dus geen Tom Waes die rondrijdt met een Russische tank in Oekraïne maar wel een ritje door de West-Vlaamse velden in een perfect nagebouwde Britse tank uit de Eerste Wereldoorlog. Een belevenis op zich!
Naast markante verhalen en personen vormt de plaatselijke eetcultuur een belangrijk onderdeel van ‘Reizen Waes’. Zo kreeg hij eerder in Venezuela spinnen voorgeschoteld en in IJsland zeehond te proeven. In Vlaanderen zijn we minstens even gastvrij dus mocht Tom Waes in Oost-Vlaanderen een vergeten culinaire traditie proeven: muskusrat. Het klinkt niet smakelijk maar is het blijkbaar wel!
En terwijl Waes een tijd terug nog op eenzame kajaktocht door de wildernis van Alaska trok, ging hij deze keer in Dessel, in het gezelschap van zanger Tijs Vanneste, rustig ronddobberen in een rubberbootje op het Kanaal Bocholt-Herentals. Misschien minder avontuurlijk maar absoluut plezant. Zo zie je maar dat er in Vlaanderen genoeg te beleven valt om een leuke vakantie te beleven.
Boordevol Vlaamse inspiratie
Geïnspireerd op het gelijknamige televisieprogramma kan je in ‘Reizen Waes – Vlaanderen’ alle avonturen van Tom Waes vanuit je comfortabele zetel herbeleven. Het bijna 200 pagina’s tellende boek bevat naast heel wat foto’s ook tal van routekaarten. Achteraan het boek vind je per provincie extra suggesties voor originele logeeradresjes en eetgelegenheden. Misschien bieden ze wel inspiratie voor je volgende uitstap of staycation.
‘Reizen Waes Vlaanderen’ is dan ook een leuke inspiratiegids boordevol tips voor een ontdekkingstocht in Vlaanderen en Brussel. Een absolute aanrader voor wie Vlaamse land op een andere manier wil ontdekken!
‘Reizen Waes Vlaanderen’ is te vinden in de boekhandel en kan je makkelijk online bestellen.